top
 
 

Szentendre a marosvásárhelyi palotában

Hogy kerül Szentendre a Gödörből egyenesen a palotába?

plakat  
 
Olyan ez mint, amikor az utolsókból lesznek az elsők, amikor a királyságnak egyszer csak lesz egy királya, vagy a tengernagynak kerítünk valahonnan egy tengert.
Mindenesetre Szentendre apoteózisának lehetünk tanúi.
hogy a mondás tartja: senki nem lehet próféta a saját hazájában. Így hát, miután Budapesten, az Erzsébet téren, a Gödörből lett Csöbörből a Szentendreiek kicsordultak... - egyenesen a marosvásárhelyi palotában találják magukat.
 

Komolyra fordítva a szót. Mit jelent a szentendreiség?
Ha a Marslakó megérkezne kis hazánkba, és gyorsan szeretne valamiféle hiteles képet kapni az itteni helyzetről, biztos Szentendrére hoznám.
Szentendreiek azok, akik szeretik egymást. A szentendreiség nem földrajzi kérdés, hanem érzelmi, intellektuális és (talán) esztétikai. Szentendre nem egy földrajzi helyet jelöl, hanem egy életérzést. Van itt minden: polgármester, aki csődbe vitte a várost, bank"szakember", aki ezt orvosolni igyekszik, és a sétáló utca egy esztétikai katasztrófa. Ebben az életérzésben előfordul, hogy a libidinózus fantáziaáradat olykor szilajul torkollik az anyagba, olyasféle dolgok jönnek létre, melyek ziláltak, koordinálatlanok és gyakran összefüggéstelenek.

Na de...

Négy csoport: a MAMÜ, a Vajda Lajos Stúdió, az Omkamra és a Forgács Társaság közös kiállítása olyan esemény, amely azt demonstrálja: Szentendrén még mindig jelen van a progresszív, öntudatos, kortárs életérzés.

Szóval kedves érdeklődök: irány a marosvásárhelyi palota!

Farkas Viola
Szentendre, 2012 március

 
     
  pano_01  
     
  Tárlatvezető az UAP Galériájában (képaláírásokkal):  
 
fsz   em
 
 
UAP Galéria (földszint)   UAP Galéria (emelet)
 
     
  Képek a kiállításról: